2009. március 30., hétfő

Mindent az utódokért – Újabb játék és többnyelvű bejegyzések

A költő gólyák életének csaknem minden napja az utódokért végzett szorgoskodással telik, attól kezdve, hogy megérkeznek a fészekhez, egészen addig, amíg a fiatalok végleg elhagyják a fészket. Gondoljunk csak bele, hogy minden évből 4-5 hónapot semmi mással sem töltenek, mint az utódaik gondozása. Hiszen már a megérkezésük napján a fészket csinosítgatják és párosodnak szorgalmasan, hogy mielőbb lerakhassák tojásaikat.

Amióta megérkeztek, Halász és Harmat is ezekkel tölti ideje nagy részét. Még csak négy, ill. öt napja, hogy hazaértek, s már alaposan telehordták a fészket mindenféle szénával, lócitrommal és gallyakkal, s naponta sok alkalommal párosodnak.

Alább néhány animáció tekinthető meg a mai napon történtekről.

Startolás - irány fészekanyagért

Megérkezés - utána "pajzánkodás"

Párzás - avagy mindent az utódokért

Friss fészekanyagot hordanak és rendezgetik a fészket. Mindez már az utódok kényelmét szolgálja. Fontos, hogy a tojások ideális körülmények közé kerüljenek.


Újabb játékra invitálom a gólyanapló látogatóit!

Előző játékunkban – 10 nappal ezelőtt – gólyáink megérkezését lehetett megtippelni és az első bizonyító képet kellett megküldeni a DVD nyereményért.

Most már minden a tojásrakás körül forog, így a játékunk is.

1. Tippelje meg, hogy mikor láthatunk először tojást a nagyhalászi kamera optikáján keresztül!

A szavazás időtartama: 2009. március 30. – április 05.


Vajon Harmat (a tojó) mikor rakja le első tojását?

Egy kis segítség a tippeléshez:
Tavaly március 23-án érkezett az első gólya, s az első tojást április 5-én rakta le a tojó.

Tippelni a jobb oldali sávban található szavazó alkalmazással lehet.

2. Örökítse meg az első tojás megérkezését!

Ha figyelemmel kíséri a webkamera közvetítését, s meglátja az első tojást a fészekben, akkor mentse el a képet, s küldje meg a nagyhalasz.mme.golyakamera@gmail.com e-mail címre.

A legkorábbi tojásos kamerakép megküldőjének egy olyan ugyanolyan DVD-t ajánlok fel nyereményként, mint korábbi játékunkban. Ezen megtalálható a Gólyavédő lettem című film, ami 2008-ban készült, s az MME gólyavédelmi programját és a gólyák életét mutatja be. A filmben főszerepet kaptak a híres nagyhalászi gólyák. :-)

3. Tippelje meg, hogy 2009-ben hány tojást rak Harmat!

A szavazás időtartama: 2009. március 30. – április 10.


Vajon 2009-ben is öt tojást hoznak össze?

Tavaly az ötödik tojást kidobták a fészekből, s ez gyakran előfordul a gólyák esetében. A terméketlen vagy megzápult tojások általában így végzik.



Mostantól több nyelven is olvasható a gólyanapló

Gondolkodtam rajta, hogy ebben az évben már angol nyelven is megírom az összes bejegyzést, hiszen mégiscsak 108 országból látogatták meg gólyáinkat. Az ide látogató külföldiek jelentős része biztosan olvas angolul, ezért ezzel őket is szolgálhatnám.

Sajnos éjszakai szabadidőm – amikor általában a blogot írom – nem végtelen, ezért erről le kellett mondanom.

Kapóra jött viszont, hogy a Google pár hónapja beépítette a fordító moduljába a magyar nyelvet is, így lehetőségként merült fel ennek használata. Így mától az angol mellett akár német, cseh, japán, arab vagy éppen orosz nyelven is olvasható a gólyanapló (összesen 35 nyelven).

Az igaz, hogy néha érdekes fordítások jelennek meg a Google Translate használatával, no de semmi sem lehet tökéletes, avagy ez is jobb, mint a semmi. Sőt! :-)

Mától több nyelven olvasható a gólyanapló.

2009. március 29., vasárnap

Pénteken Harmat is megérkezett!?

Egy nappal párja után az asszonyka is hazaért a trópusi vakációról. Azonnal kelepeléssel üdvözölték egymást, s pár perc múlva már az utódnemzés első akciója is megtörtént. Azóta is serénykednek, hogy mielőbb megkezdődhessen a tojásrakás. :-)

A mai bejegyzés címének végén egy kérdőjel is szerepel. Miért? Azért, mert teljes bizonyossággal egyik fészek esetében sem jelenthetjük ki, hogy valóban az előző évben ott költő madarak érkeztek vissza a telelésből. Akkor jelenthetnénk ki, hogy valóban ugyanazok a gólyák vannak a fészekben, ha genetikai vizsgálatokkal ellenőriznénk ezt (pl. tavaly és az idén elhullajtott tollak felhasználásával) vagy egyedi jelöléssel ellátott madarakról lenne szó (pl. ornitológiai gyűrűvel vagy műholdas nyomkövetővel).
Mivel az előző két lehetőség egyik esetben sem áll fenn (a többi kamerás fészek lakóinál sem), ezért csak olyan dolgokkal próbálhatjuk meg bizonyítani gólyáink „személyazonosságát”, mint pl. az apró egyedi jellegzetességek (a csőr, a lábak vagy a tollazat egyedi jellemzői) vagy az egyedi viselkedési szokások. (Mindkettővel kapcsolatban próbálunk majd vizsgálódni a későbbiekben.)

Jobban esik azt hinni, hogy biztosan ők jöttek vissza, s ez érthető emberi tulajdonság. Nevezzük hát őket azon a néven, ahogy tavaly neveztük. :-)

Halász már érzékelte párja közeledtét, jobbra-balra nézelődött megérkezése előtt.
(2009.03.27. 14:05)

Három percet vártak az első párzásig. :-)
(2009.03.27. 14:08)

Ez a gyengédség, ami olyan jellemző volt tavaly is. Lehet, hogy tényleg Halász és Harmat érkeztek meg a fészekbe?

Hamar megkezdték a fészek tatarozását.

Éjszakai gyengéd pillanatok. Persze éjjel is voltak ennél forróbb jelenetek. :-)

"Drágám, hoztam egy kis tavalyi kukorica szárat."
Hogyan köszöni meg ezt a párja? A fehér csíkot tessenek figyelni. :-)
(2009.03.28. 09:57)

(2009.03.28. 14:15)

A sötétedés 10 perce.
(2009.03.28. 18:25 - 18:34)

Harmat megérkezése előtt fél órával még a kamerát állítgattuk kollégámmal Görögh Zoltánnal. Kicsit feljebb állítottuk, hogy a madarak feje ne lógjon ki, ha nyújtózkodnak. Ekkor éppen üres volt a fészek, s szemmel látható volt az a valami, amit Halász hozott a fészekbe. Egy lócitrom volt az. :-)
A megfelelő beállítás ellenőrzéséhez igénybe vettem a mobil internet adta lehetőséget, s a telefonként is használható kézi számítógépen (PDA) figyeltem a megfelelő beállítást.


A Harmat landolása utáni pillanatokat sikerült elkapni.
Látható, hogy a kamera jó egy méterrel lejjebb került, mint ahol 2008-ban volt.

Görögh Zoltán kollégám a Dajka János által 2008 végén megtalált evezőtollal, melyet egy rajongónak fogunk megküldeni. (Tavaly már egy másik talált tollat megküldtünk egy gólya-rajongónak.)

Útban hazafelé még ellenőriztem, hogy minden rendben van-e a fészekben. :-)

A mögöttünk álló héten egyre több gólya érkezett meg fészkéhez, köztük a hazai kamerával megfigyelt fészkek lakói is. Először Hunor érkezett meg Hortobágyra a fogadó kéményére (szerda este), s szombaton már új párt is talált. Csütörtökön délután Halász érkezett meg, akit pénteken Harmat követett. Pénteken aztán megérkezett a darányi Chuck és Ludmilla (erről az RTL Klub is beszámolt), s Dunabogdányban Duna is megjelent a fészkén. Szombaton pedig Zala érkezett meg élő egyenes adásban, háttérben a csodás zalaistvándi dombokkal, s ma kora délután megérkezett a párja – Léna – is.

Chuck érkezése Darányba.
A pillanatot Judit kapta el a Grafomán Gólyalesők fórumáról.

Zala érkezésének pillanatai, a kamera közeli képet adó optikáján keresztül.

Harmat megérkezése után meglódult a kamera látogatottsága, s szombaton (március 28-án) már közel 6000 látogatást detektált a MyStat rendszere.

A tippelés egy fél napig tartott, mert Harmat nem váratott magára sokáig. Az eredmények alapján a legtöbben nem bíztak benne, hogy már pénteken megérkezik.

A „Gólyavédő lettem” című filmet, ill. a DVD-t, Margo1977 névvel író látogatónk nyerte, aki a legkorábbi képet mentette le Halász megérkezéséről (a kép pontos dátuma és ideje: 2009.03.26. 14:20:33).
Ezúton is gratulálok!
(A korábbi felhívást lásd. a Vajon mikor érkeznek meg? címmel írt bejegyzésben.)

2009. március 26., csütörtök

Halász megérkezett!

Tegnapelőtt még a karvaly ücsörgött a fészek szélén, tegnap hólepel fedte be a fészket, ma pedig kora délután megérkezett Halász. Reméljük, hogy holnap vagy holnapután megérkezik Harmat is!

Ma délután 14:20 körül érkezett meg Halász. Pihent egy kicsit, igazgatta egy kicsit a fészket, tett pár kört a környéken, s többször nagy kelepeléssel jelezte, hogy hazatért. Sötétedés után fél lábon állva pihente ki a hosszú út fáradalmait.

Hajrá Halász! Hajrá Textiles!
– ordítottuk gyerekkoromban egy-egy meccsen a Zsákgyár melletti focipálya mellett a 80’-as években. (A Zsákgyár volt a csapat fő támogatója, ezért volt a neve: Nagyhalászi Textiles Sportegyesület.)

Az utóbbi napokban gyakran eszembe jutott ez a kiáltás, hiszen nagyon vártuk már, hogy végre megérkezzen Nagyhalász egyik híressége. Mivel 20 éve nem élek ott, ezért a focicsapat hírességéről nem tudok nyilatkozni. :-)


A karvaly talán utoljára ült a fészekre.
(2009. március 24.)

Reggelre egybefüggő hólepel fedte be Nagyhalászt, de délre elolvadt.
(2009. március 25.)

Pihenés az érkezés után.
(2009. március 26.)

Néhány kör után visszaszállt a fészekre.
(2009. március 26.)

Halász a megérkezése után hamar tisztálkodásba kezdett.
(2009. március 26.)

Halász a megérkezése után hamar tisztálkodásba kezdett.
(2009. március 26.)

Sötétedés után fél lábon állva pihente ki a hosszú út fáradalmait.
(2009. március 26.)


A 2009. március 20-án írt bejegyzésben leírtaknak megfelelően, várom a legkorábbi olyan kamerakép megküldését, melyen már gólya látható!

Idézet a bejegyzésből:
„A legkorábbi gólyás kamerakép megküldőjének egy olyan DVD-t ajánlok fel nyereményként, melyen megtalálható a Gólyavédő lettem című film, ami 2008-ban készült, s az MME gólyavédelmi programját és a gólyák életét mutatja be. A filmben főszerepet kaptak a híres nagyhalászi gólyák.”

Holnap postázom a nyertesnek a DVD-t, ezért a beküldési határidő: 2009. március 27. 14:00

A kamera látogatottságán is meglátszik, hogy délután gólya érkezett. :-)
Március 26-án már közel 2000 látogatás volt (MyStat).

2009. március 23., hétfő

2009. március 24-én érkezik meg Halász?

A március 21-én lezajlott szavazás eredményei alapján a többség szerint (40%) március 24-én érkezik meg az első gólya. A tippelők 28%-a szerint 25-én vagy később jön el a nagy nap.

Reméljük, hogy hamarosan meglátjuk! A lényeg, hogy épségben hazaérkezzenek. :-)

A szavazás végeredménye

Gólyát még nem láttunk, de a karvaly 21-én újra megjelent a fészekben.

Este fél hét előtt csodálatos színekben pompázik Nagyhalász és a gólyafészek. Különösen a mélykék égbolt, közvetlenül sötétedés előtt. (Tavaly ilyet nem láthattunk, hiszen a kamera akkor még csak egy nagyon keskeny sávot mutatott az égből.)

2009. március 20., péntek

Vajon mikor érkeznek meg?

Napok óta sok százan várják a kamerával megfigyelt fészkek lakóinak megérkezését.

Egyre több helyről vannak információink a megérkező fehér gólyákról, de a hazai kamerás fészkeknél egyelőre még nem láttunk gólyát. Nincsenek késésben, mert tavaly sem jelentek meg március 20. előtt, s a hazai gólyák többsége egyébként is csak áprilisban érkezik meg a telelőhelyről.

Tavaly a nagyhalászi fészekhez március 23-án érkezett meg az első gólya*, de mivel akkor még nem helyeztük fel a webkamerát (csak április 14-én szereltük fel), ezért nem tudjuk, hogy melyikük ért haza meg először. Így azt sem, hogy a párja mikor követte. Nagy valószínűséggel Halász volt az első, hiszen általában a hím hamarabb érkezik meg Afrikából, hogy elfoglalja otthonát, amit aztán védelmez is a többi vetélytárssal szemben.

*A Nagyhalászban található 7 fészek lakói közül 2008-ban ők érkeztek meg leghamarabb, s országos viszonylatban is a korai érkezők közé sorolhatóak.

Az idén már percre pontosan tudni fogjuk, hogy melyikük mikor érkezik. A kérdés már csak az, hogy mikor jön el az a nap?

Játékra invitálom a gólyanapló látogatóit!

1. Tippelje meg, hogy mikor láthatunk először gólyát a nagyhalászi kamera optikáján keresztül! A szavazás időtartama: 2009. március 20 - 21.

Tippelni a jobb oldali sáv felső részében található szavazó alkalmazással lehet.
A szavazó alkalmazás Mozilla Firefox, Opera és Safari böngészőkkel megfelelően működik, más böngészők használata esetén előfordulhat, hogy nem sikerül a szavazást véghezvinni. A működéshez a cookie-kat (sütiket) engedélyezni kell, amit a böngésző beállításai során lehet megtenni. A sütikről bővebben itt tájékozódhat. >>

2. Örökítse meg az első gólya megérkezését!

Ha figyelemmel kíséri a webkamera közvetítését, s meglátja az első gólyát a fészekben vagy a levegőben, akkor mentse el a képet*, s küldje meg a nagyhalasz.mme.golyakamera@gmail.com e-mail címre.

*Hogyan lehet képet lementeni? A képen jobb klikk és a böngésző szoftvertől függően pl. Internet Explorer böngészővel a „Kép mentése másként…”, a Mozilla Firefox böngészővel a „Kép mentése más néven…” vagy a SHIFT és az M betű egyidejű lenyomásával lehet lementeni a kamera képét.

A legkorábbi gólyás kamerakép megküldőjének* egy olyan DVD-t ajánlok fel nyereményként, melyen megtalálható a Gólyavédő lettem című film, ami 2008-ban készült, s az MME gólyavédelmi programját és a gólyák életét mutatja be. A filmben főszerepet kaptak a híres nagyhalászi gólyák. :-)
A Duna TV Talpalatnyi zöld című műsorában mutatták be először, 2008. december 13-án.

*Kizárólag olyan képeket várok, melyen gólya látható, s amelyen rajta van a képek jobb felső sarkában található pontos dátum és időpont. Természetesen csakis 2009-ből származó képekkel lehet nevezni. :-)


Arra bíztatom a gólyanapló látogatóit, hogy időnként azért álljanak fel a számítógépük mellől, s a településükön vagy a szomszédos falvakban látogassák meg a gólyafészkeket, s élőben is figyeljék meg a megérkező fehér gólyákat.

Ha tudni szeretné, hogy hol vannak gólyafészkek az Ön közelében, akkor keresse meg az MME gólyafészek adatbázisában. Ha a meglátogatott fészkeknél megtudja, hogy mikor érkeztek meg a lakói, kérjük, töltse fel az adatokat az adatbázisba!


Az átlagosnál hidegebb napokra ébredhettünk ezen a héten, s ma reggel (2009. március 20.) az éjszaka esett hó köszöntötte a kamera nézőit, de szerencsére pár óra alatt mind elolvadt.

Nagyhalász esti fényeit a sokak által kedvelt narancsos színben mutatja a kamerakép.

Az idén kb. 1 méterrel lentebb helyeztük a kamerát, a tavalyihoz képest. Így a közeli éjszakai képen talán jobban láthatóak lesznek a madarak, nappal pedig a távoli kertben a sokak által már ismert lovak is. :-)

A legfontosabb változás azonban, hogy így már az égbolt és a felhők is láthatóak lesznek.

2009. március 19., csütörtök

Évkezdés varjakkal és karvallyal

Az előző év végén leszereltük a kamerát a templomtoronyról, s január közepétől a Nyíregyházi Főiskola mellett elterülő Sóstói-erdőben éjszakázó vetési varjak tömegeinek esti behúzását és reggeli kirepülését közvetítettük. Ennek apropója elsősorban az volt, hogy az idén az MME az „Év madarának” választotta a kék vércsét és a vetési varjút*.

*1979 óta minden évben megválasztjuk az „Év madarát”. A két védett madár életmódja szorosan összefonódott, a kék vércsék a vetési varjak fészkelő telepein költik ki utódaikat. A kék vércsét kevesen ismerik, a vetési varjakról azonban számos legenda él a köztudatban.
További információk az év madarairól. >>

Esténként fél öt után (januárban még korán sötétedett) láthattuk, ahogy a varjak megérkeztek az erdő fáira, ahol az éjszakákat töltötték, s reggel onnan indultak a szélrózsa minden irányába táplálék után.
A kamera képén csak néhány száz madár volt látható, de az erdőben tízezres csapatokban éjszakáztak ezek a madarak.

Hóesés a "varjúkamera" első napján, január 15-én.

A varjak reggeli kihúzása, január 16-án.

Esti körözés az erdő felett.

A varjak és a felhők "vonulása".

A varjak esti beülése az erdő fáira, január 21-én.

A fák is meghajlanak a rengeteg varjú alatt, január 26-án.
A kevés fény miatt, mint az égen húzott fekete kondenzcsíkok láthatóak a beszálló madarak.


Téli varjú - nyári varjú

Sokan nem tudják, hogy a késő őszi - téli hónapokban nálunk látható vetési varjak nagy része telelni érkezik hozzánk a tőlünk északkeletre fekvő, kiterjedt orosz és ukrán síkságokról. Számukat az adott évi téli időjárás határozza meg. Az enyhébb teleket költőterületükön is át tudják vészelni, azonban a náluk fellépő zord időjárás esetén a mi éghajlatunk kedvezőbb életfeltételeket kínál számukra, így átmenetileg megsokszorozódik varjaink száma.

A hazai vetési varjú költőállomány ezzel ellentétben, egész évben állandó; a kutatási adatok szerint télen sem hagyják el a Kárpát-medence területét. A madarak téli táplálékforrása lehet a hóval kevésbé fedett mezőgazdasági táblákon (pl. lucernásokban) ilyenkor is nagy sűrűségben előforduló mezei pocok. Parkokban, ligetekben gyűjtik a tápanyagokban dús diót, törökmogyorót, amit erős, vésőszerű csőrükkel könnyen feltörnek. Ugyanakkor a városszéli, fedetlen szeméttelepek szerves hulladékai és az odaszokott kis rágcsálók (egerek, patkányok) is vonzerőt jelentenek számukra.

Mennyi is a varjú valójában?

A hazai vetésivarjú-állomány tehát nem egyenlő a téli nagy varjú csapatokkal. Ez akkor válik majd nyilvánvalóvá, ha az enyhe idő beköszöntével vendégeink haza repülnek.
Minderről további információk itt olvashatók. >>

Fotó: Lóki Csaba


Március 10-én visszahelyeztük a kamerát a templomtoronyra, s a következő naptól újra látható a fészek. Sajnos egyenlőre még túl gyorsan töltődnek a képek, ezért a legtöbb látogatónak biztosan akadozik a képfrissítés, de hamarosan megoldjuk ezt a problémát.

A gólyáink ugyan még nem érkeztek meg, de március 14-én délután volt egy érdekes vendégünk. Egy tojó karvaly választotta pihenőhelyül a gólyafészket.

A karvaly a fészekben, a kutya és gazdája a kertben. :-)

Délelőtt még csak a templom árnyéka mozgott a fészekben.

Gólyaleső rajongók - 2008

Mivel gólyáink még nem érkeztek meg (tavaly március 23-án érkezett meg az első), ezért továbbra is van idő egy kis visszatekintésre. A mai napon Halász és Harmat rajongóiról emlékezem meg.

2008-ban 350 000 látogatója volt a nagyhalászi gólyakamerának 108 országból (ennek 85%-a természetesen hazánkból).

Ennyi látogató között akadtak olyanok is, akik nap, mint nap figyelték a Halász család életét.

Szinte az egész bolygó figyelte őket. :-)
(A látogatások a zölddel jelölt országokból jöttek.)

Négy gólyaleső több száz kilométerről látogatta meg Halászékat.
(A fotón balról Judymami és családja, a jobb szélen W.Kati látható.)

Az egyik nagy rajongó (Öregferi) kapta meg ezt a Halász vagy Harmat által elhullajtott evezőtollat.

Judymami készítette nekem ezt a gyönyörű faliórát, melyen a négy fiatal látható (Csenkesz, Csalán, Cseresznye és Csucsor)

Judymamit megihlette a nagyhalászi gólyacsalád, s több rajongónak szerzett örömet az általa készített remekművekkel (csésze, pohár, tányér, falióra)

Tamasovszki Anti talán az egyik legismertebb rajongó.
Ő lett Csucsor pótpapája, amikor úgy döntött, hogy a Tamasovszki család udvarán kezdi meg a fészken kívüli életét. :-)